Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Παγκόσμια Ημέρα Νερού η 22η Μαρτίου και στη Βέρνη 4.000 μπιμπερό γεμάτα σκούρο υγρό τοποθετήθηκαν σε κεντρική πλατεία για να τονίσουν την σπουδαιότητα του καθαρού, πόσιμου νερού. 
Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Παιχνίδι: Eier sammeln

Πασχαλιάτικο παιχνίδι
Μπείτε στο κοτέτσι και μαζέψτε τα αβγά!

To παιχνίδι βρήκαμε στην ιστοσελίδα του παιδικού καναλιούKI.KA .

Το θαύμα της Βέρνης - Das Wunder von Bern



Η πορεία της γερμανικής ομάδας ποδοσφαίρου για την κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλου, το 1954, μέσα από την ιστορία ενός 11χρονου αγοριού, που ήταν η μασκότ της.
2003, Γερμανία, Έγχρωμο, Διάρκεια: 115'




Δείτε ολόκληρη την ταινία, χωρίς όμως υπότιτλους.

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Παιχνίδι: Osterei

Πασχαλιάτικο παιχνίδι
Παίξτε με ένα αβγό, χωρίς τον κίνδυνο να σπάσει. Ντύστε το, χτενίστε το, διαλέξτε μάτια, μύτη κλπ.
To παιχνίδι βρήκαμε στην ιστοσελίδα της εκπομπής
Wissen macht ah! του παιδικού καναλιού KI.KA.

Project Gutenberg


Το Project Gutenberg, που πήρε το όνομά του από τον Γερμανό Γουτεμβέργιο, «πατέρα» της τυπογραφίας,  είναι μια εθελοντική προσπάθεια ψηφιοποίησης, αρχειοθέτησης και διανομής πολιτισμικών έργων. Η διαδικτυακή βιβλιοθήκη περιλαμβάνει βιβλία των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα έχουν λήξει ή έχουν νόμιμα περιέλθει στον χώρο του "public domain". Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν 661 γερμανικά βιβλια, ανάμεσά τους κλασσικά έργα των Goethe, Schiller, Rilke, Schopenhauer, Freud κλπ.
http://www.gutenberg.org

Κατασκευή: Rothenburg


Η πόλη Rothenburg ob der Tauber στη Βαυαρία της Γερμανίας είναι διάσημη για το καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό κέντρο της. Το όνομά της σημαίνει ¨κόκκινο κάστρο πάνω από τον  Tauber (ποταμός).  Με τα παραδοσιακά σπίτια (Fachwerkhaus) και τα γραφικά σοκάκια της προσελκύει τουρίστες απ΄όλο τον κόσμο.
Εκτυπώστε το αρχείο pdf   και φτιάξτε μια μικρή πόλη.  ΄Οπως οι κούκλες μπαμπούσκες, τα σπίτια μπορούν αν μπουν το ένα μέσα στο άλλλο.

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Eurovision 2010


Η Γερμανία επέλεξε ως επόμενο εκπρόσωπο της χώρας στον τελικό του Όσλο την 18χρονη μαθήτρια Lena Meyer-Landrut και το τραγούδιSatellite.
δείτε το επίσημο βίντεο

Η Ελβετία με τον ερμηνευτή Michael Von Der Heide και το γαλλόφωνο Il pleut de l'or , από τις πρώτες χώρες που δημοσίευσαν φέτος το τραγούδι τους, φιλοδοξεί να κερδίσει το διαγωνισμό για πρώτη φορά μετά το 1988, όταν η Celine Dion στέφθηκε νικήτρια με το Ne partez pas sans moi.
δείτε το επίσημο βίντεο

Υπενθυμίζουμε οτι η Αυστρία δε συμμετέχει στο διαγωνισμό απο το 2007, όταν ο Eric Papilaya τερμάτισε δεύτερος από το τέλος, στην 27η θέση των ημιτελικών. Η Αυστρία έχει κερδίσει μία φορά μόνο στην Eurovision, το 1966 με τον  Udo Jürgens και το τραγούδι Merci Chérie. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπευθύνων η  φετινή συμμετοχή θα κόστιζε περίπου 400,000 Ευρώ, ποσό που προτιμούν να διαθέσουν σε άλλα προγράμματα, αφού σύμφωνα με τους ίδιους ο θεσμός καταστράφηκε από τα πολλά έξοδα, τους κανονισμούς και τις συνθήκες πρόκρισης

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Παιχνίδι Memo

Παίξτε το δημοφιλές παιχνίδι μνήμης με γερμανικές λέξεις στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Goethe

Αναποδογυρισμένο σπίτι


¨Κάτι διαφορετικό¨ ήθελαν να δοκιμάσουν δύο Πολωνοί designers και κατασκεύασαν αυτό το ανάποδο σπίτι, στην γερμνανική πόλη Trassenheide, στο νησί Usedom της Βαλτικής. Τα παντα στο σπίτι είναι ανάποδα, τα έπιπλα, το μπάνιο, εκτός από τις σκάλες. Αν και ασφαλές, δεν προορίζεται για κατοικία, αφού οι επισκέπτες εξέρχονται από το κτίριο ζαλισμένοι και αποπροσανατολισμένοι
Πηγή: http://www.hemmy.net

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Europago: παιχνίδι online


Ανακαλύψτε την Ευρώπη παίζοντας!

Αστείες γερμανικές διαφημίσεις








Βερολίνο από το Α στο Ω


Διαφήμιση εφημερίδας Berliner Zeitung

Currywurst


http://www.currywurstmuseum.de

Μία από τις σπεσιαλιτέ της γερμανικής κουζίνας, το Currywurst (δηλαδή λουκάνικο με σάλτσα ντομάτας και κάρυ)  απέκτησε το δικό του μουσείο! Αγαπημένο φαγητό του δρόμου στο Βερολίνο από το 1949, που πρωροπαρασκευάστηκε, θα το βούμε σε καντίνες, εστιατόρια, σούπερμάρκετ, μέχρι και αυτόματους πωλητές. Σερβίρεται συνήθως με πατάτες ή ατομικά ψωμάκια και η κατανάλωσή του υπολογίζεται σε 800 εκατομμύρια μερίδες το χρόνο στη Γερμανία.
Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ έβαζε συχνά τον σοφέρ του να σταματά για ένα λουκάνικο όταν πήγαινε στο γραφείο. Ο Μπίλ Κλίντον το γευόταν όταν επισκεπτόταν το Βερολίνο.Ο περίφημος Νεοϋορκέζος σεφ Άντονι Μπουρντέν το έχει εξυμνήσει. Ο Γερμανός τραγουδιστής Herbert Grönemeyer του έχει γράψει και τραγούδι:

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Οι 10 μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας

Ο πληθυσμός της Γερμανίας είναι 81.882.342 (Μάρτιος 2009). Παρακάτω μπορείτε να δείτε ποιες είναι οι  10 μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας σε πληθυσμό.


Berlin 3.431.675
Hamburg 1.772.100
München 1.326.807
Köln 995.420
Frankfurt am Main 664.838
Stuttgart 600.068
Dortmund 584.412
Düsseldorf 584.217
Essen 579.759
Bremen 547.360

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Deutsche Stars: 20 γερμανικές καινοτομίες

Τις χρησιμοποιούμε καθημερινά. Έχουν διαμορφώσει τον κόσμο μας τα τελευταία 500 χρόνια και εξακολουθουν να  το κάνουν. Τι κοινό έχουν το τηλέφωνο με την ασπιρίνη, το τζην με τον αερόσακο και το φακελάκι του τσαγιού; 
Είναι όλα γερμανικές εφευρέσεις.
Σας παρουσιάζουμε μια αφίσα με 20 από αυτες, την οποία μπορείτε να την εκτυπώσετε σε κόλλα Α3.