Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Οι σπόροι που γύρισαν από το κρύο


Μετά από 70 χρόνια σπόροι από ποικιλίες κρητικών φυτών, γύρισαν από τη Γερμανία στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Χανίων

Κάποιες αποζημιώσεις δόθηκαν ήδη από τους Γερμανούς. Μόνο που δεν είναι ούτε σε ευρώ ούτε σε δραχμές αλλά σε…σπόρους. Εδώ και λίγο καιρό σπόροι από φυτά της Κρήτης, που για χρόνια δεν καλλιεργούνται στο νησί, επέστρεψαν και φυλάσσονται στους -20 βαθμούς Κελσίου, στις εγκαταστάσεις της Τράπεζας Γενετικού Υλικού του Μεσογειακού Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ).

Η ιστορία πάει πολύ πίσω, στα χρόνια της Κατοχής. Το 1942 Γερμανοί βοτανολόγοι ξεψαχνίζουν τις καλλιέργειες και τα δάση όλης της Κρήτης συγκεντρώνοντας γενετικό υλικό. «Είναι μια διαδικασία που έκαναν σε όλα τα Βαλκάνια. Στόχος τους ήταν να συλλέξουν σπόρους από φυτά, καλλιεργήσιμα και μη, προκειμένου να τα εξελίξουν και να τα φτιάξουν τις δικές τους βελτιωμένες ποικιλίες» λέει η βιολόγος κ. Αδαμαντία Κοκκινάκη (περισσότερα...)

Πηγή: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=404464

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Η πιο εντυπωσιακή γενειάδα του κόσμου

 Ένας Γερμανός κομμωτής κέρδισε τον τίτλο της καλύτερης γενειάδας του κόσμου στο «World Beard and Moustache Championship», παγκόσμιο πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στο Τροντχάιμ της Νορβηγίας. Ο 47χρονος Elmar Weisser νίκησε 160 διαγωνιζόμενους με τη περίτεχνη γενειάδα που σχηματίζει ένα ελάφι (άλκη). Αυτή ήταν η τρίτη φορά που ο Γερμανός κομμωτής αναδεικνύεται παγκόσμιος πρωταθλητής. Το 2005 κέρδισε με μούσι στο σχήμα της Πύλης του Βραδεμβούργου του Βερολίνου, και το 2007 με αναπαράσταση του London Bridge.

Πηγή: http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=80901

Dendrobium Angela Merkel

Reuters
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στη Σιγκαπούρη δόθηκε τιμητικά  το όνομά της σε ένα είδος ορχιδέας (Dendrobium Angela Merkel). Οι ορχιδέες είναι το εθνικό φυτό της Σιγκαπούρης και ο Εθνικός Κήπος της χώρας έχει βαπτίσει ορχιδέες με το όνομα του Νέλσον Μαντέλα, της Βασίλισσσας της Αγγλίας και της Λαίδης Ντι.

Πηγή: http://www.spiegel.de/international/0,1518,766502,00.html

Κλείνει τους πυρηνικούς της σταθμούς η Γερμανία

Ατομική ενέργεια; Όχι ευχαριστώ

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας δήλωσε ότι συμφώνησε στο κλείσιμο όλων των πυρηνικών της σταθμών έως το 2022. Μέχρι τότε, η Γερμανία θα πρέπει να βρει με ποιόν τρόπο θα καλύψει το 22% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια, που σήμερα καλύπτεται από τους πυρηνικούς σταθμούς.
Με την υλοποίηση αυτής της απόφασης, η Γερμανία θα είναι η πρώτη χώρα που διακόπτει τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο έδαφός της.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ελβετία δεσμεύθηκε επίσης να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2034. (ολόκληρο το άρθρο)

Πηγή:http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=279690