Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Γερμανία: μια πολυεθνική κοινωνία


Από σχεδόν καθαρόαιμη «τευτονική» η Γερμανία έχει εξελιχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στη μετανάστευση, σε μια «παρδαλή» πολυεθνική κοινωνία. Από τα 80 εκατομμύρια των πολιτών, που ζουν στη χώρα, τα οκτώ, δηλαδή κάθε δέκατος, είναι «ξένος». Αν ληφθούν μάλιστα υπόψη εκείνοι που έχουν αποκτήσει με τον καιρό γερμανικό διαβατήριο, οι «λαθραίοι» ξένοι καθώς και τα παιδιά των μεταναστών με ντόπιους, τότε προκύπτει ότι 15 εκατομμύρια άνθρωποι (δηλαδή κάθε πέμπτος Γερμανός) έχουν, όπως λένε οι κοινωνιολόγοι, « μεταναστευτικό φόντο ».Η πόλη με το μεγαλύτερο ποσοστό ξένων είναι το Offenbach (31.4% των κατοίκων είναι ξένοι), ακολουθεί η  Φρανκφούρτη (Frankfurt am Main) με  ποσοστό 25.9% .

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ο αριθμός των μεταναστών δεν παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια, πέρυσι μάλιστα σημείωσε υποχώρηση. Το 2009 εγκατέλειψαν τη χώρα 734.000 άτομα, ενώ εγκαταστάθηκαν σε αυτήν 721.000.

Επικεφαλής των εθνικών ομάδων είναι οι Τούρκοι, οι οποίοι, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, αριθμούσαν στις αρχές του 2009 1.690.000 μέλη. Ακολουθούν οι Ιταλοί (520.000), οι Πολωνοί (440.000) και οι Ελληνες (287.000). Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και πολλοί άλλοι, που έχουν αποκτήσει γερμανικό διαβατήριο. Οι Τούρκοι είναι, κατά γενική εκτίμηση, το πιο δυναμικό στοιχείο της μετανάστευσης, τόσο στην πολιτική όσο και στην καλλιτεχνική ζωή. Κορυφαία παραδείγματα είναι ο σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν και ο πρόεδρος των Πρασίνων Ζντεμ Οντζεμιρ.

Οι Ελληνες έχουν τα πρωτεία στους «καλούς μαθητές». Το ποσοστό εκείνων που πετυχαίνουν στο γερμανικό λύκειο είναι μεγαλύτερο και από εκείνο των γερμανών μαθητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου