Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

Oktoberfest 2010

 
Το Σάββατο, 18.9.2010 στις 12.00 ο δήμαρχος του Μονάχου Christian Ude κήρυξε επίσημα και με τον παραδοσιακό τελετουργικό τρόπο την έναρξη του 177ου Oktoberfest στη σκηνή της «Schottenhamel».
Ο δήμαρχος κάρφωσε με 2 χτυπήματα τη βρύση σε βαρέλι μπύρας με την ευχή "O'zapft Is!".
Σύμφωνα με το εθιμοτυπικό η 1η μπύρα προσφέρεται στον πρωθυπουργό του κρατιδίου της Βαυαρίας, τον κ. Horst Seehofer.
Ο δήμαρχος κ. Christian Ude χόρεψε μάλιστα καλαματιανό στην επίσημη έναρξη των χορευτικών και εορταστικών εκδηλώσεων αφού έκανε δεκτή την πρόταση του Αρχιερατικού Επιτρόπου Βαυαρίας, πρωτοπρεσβύτερου Απόστολος Μαλαμούση να δοθεί εφέτος ελληνικό χρώμα στον 200ο εορτασμό με παρουσίαση του ελληνικού χορευτικού συγκροτήματος του Λυκείου των Ελληνίδων Μονάχου. 
Ο λόγος; Το 1832 αναβλήθηκε η έναρξη του
Oktoberfest κατά μια βδομάδα για να υποδεχθούν οι κάτοικοι του Μονάχου την ελληνική αντιπροσωπεία που έφτασε στο Μόναχο στο πλαίσιο της ενθρόνισης του Όθωνα ως βασιλέα της Ελλάδος.
Η αναβολή της έναρξης αναφέρεται στην ιστορία ως η μοναδική εξαίρεση παρέμβασης στο Oktoberfest και κατέδειξε το φιλελληνικό κλίμα της βαυαρικής κοινωνίας.
Δύο αιώνες πριν, στις 17 Οκτωβρίου του 1810 ο φιλέλληνας διάδοχος του βαυαρικού θρόνου Λουδοβίκος ο 1ος, πατέρας του βασιλιά Όθωνα, παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Θηρεσία της Σαξωνικής δυναστείας Hildburghausen και γιόρτασε τους γάμους του σε μια τεράστια αλάνα μπροστά στα προπύλαια Μονάχου, η οποία  ονομάστηκε «Theresienwiese» προς τιμήν της Θηρεσίας, συζύγου του διαδόχου Λουδοβίκου.
Η γιορτή είχε μεγάλη επιτυχία και οι Βαυαροί βασιλείς αποφάσισαν να επαναλάβουν το γλέντι στην ίδια αλάνα μπροστά από τα προπύλαια του Μονάχου και την επόμενη χρονιά, δίνοντάς της όμως ένα ευρύτερο περιεχόμενο: υπήρχαν εκλεκτές παραστάσεις σοβαρής μουσικής για την αριστοκρατία, αλλά και πάγκοι για τα προϊόντα των αγροτών.
Στην Theresienwiese δεσπόζει το άγαλμα της Bavaria - η προσωποποίηση της Βαυαρίας. Τα αποκαλυπτήρια της έκανε το 1850 ο βασιλιάς πια Λουδοβίκος ο 1ος.
Η γιορτή στην Theresienwiese, εξ ου και “Wiesn” μεταμορφώθηκε σιγά-σιγά από επετειακή σε καθαρά λαϊκή γιορτή με την παρουσία ασφαλώς των ισχυρών Βιτελσμπάχερ, αλλά και με ατραξιόν όπως αγώνες πάλης, επιδείξεις ακροβατικών και βεβαίως δίπλα στους αγρότες ήρθαν πολύ γρήγορα και οι παραγωγοί κρασιού και μπύρας.
Στα τέλη του 19ου αιώνα οι παραγωγοί μπύρας του Μονάχου πέτυχαν αθόρυβα, αλλά με αποφασιστικότητα να κερδίσουν την αποκλειστικότητα συμμετοχής στη γιορτή και η γιορτή μετατρέπεται σε γιορτή μπύρας.
Τότε έφτιαξαν για πρώτη φορά μια τεράστια σκηνή, όπου οι επισκέπτες της λαϊκής αυτής γιορτής του Οκτωβρίου, του Oktoberfest, μπορούσαν να ξεδιψάσουν πίνοντας ποσότητες μπύρας. Σιγά-σιγά προστέθηκαν και λούνα-παρκ για τα παιδιά, λαϊκή μουσική και ξένοι επισκέπτες από τις γύρω περιοχές, κυρίως τις γερμανόφωνες. Στο μεταξύ οι παραγωγοί μπύρας ζήτησαν και πέτυχαν την μετάθεση της γιορτής τον Σεπτέμβριο, γιατί έχει καλύτερο καιρό.
Το Oktoberfest διαρκεί 2 βδομάδες, αρχίζει το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβριου και διαρκεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, φέτος μέχρι 4 Οκτωβρίου.
Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το γλέντι ατόνησε. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο διοργανώθηκε η πρώτη μεγάλη γιορτή της Μπύρας το 1949 με μια φαντασμαγορική παρέλαση Βαυαρών αγροτών και λαϊκών συλλόγων.
Το 1950 προστέθηκε στο τελετουργικό και το άνοιγμα του πρώτου βαρελιού μπύρας από τον δήμαρχο του Μονάχου και  η γιορτή πήρε το σημερινό της χαρακτήρα. 
 
Πηγές: http://www.deutsch.gr/img/OKTOBERFEST_2010.doc (Κερκινοπούλου Γ.)
http://www.oktoberfest.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου