Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Διαρκής, υπόγεια φωτιά


Υπάρχει πυρκαγιά που να μαίνεται αδιαλείπτως από το 1688; Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η απάντηση είναι καταφατική. Μάλιστα, η επιμονή της υπόγειας αυτής φωτιάς, σε παλιό ορυχείο άνθρακα του κρατιδίου Saarland της Γερμανίας, είχε προκαλέσει την έκπληξη ακόμη και του Γκαίτε, ο οποίος αδυνατώντας να πιστέψει ότι καίει ακόμη, πήγε επιτόπου το 1770, για να τη δει με τα μάτια του. Όταν δε διαπίστωσε ότι οι φήμες ευσταθούσαν, απαθανάτισε τον θαυμασμό του στο έργο του "Dichtung und Wahrheit" (μεταφρασμένο στα ελληνικά ως "Πραγματικότητα και Φαντασία").
 Το ακριβές αίτιο της φωτιάς δεν το γνωρίζουμε με βεβαιότητα· πιθανόν προκλήθηκε από ανάφλεξη κατά την εξόρυξη, ενώ σύμφωνα με την παράδοση υπεύθυνος ήταν ένας βοσκός,  όταν η φωτιά που άναψε  στον κορμό ένός δέντρου πέρασε από τις ρίζες του δέντρου στις στοές του ορυχείου. Η τοποθεσία  έχει το εύγλωττο όνομα "Brennender Berg" (Φλεγόμενο Βουνό) και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
Ανάλογες εστίες πυρός βρίσκουμε πάντως σε πολλές περιοχές της γής και δυστυχώς εκτός από θεαματικές είναι και ρυπογόνες.

Πηγές: http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=95533&catID=5
http://de.wikipedia.org/wiki/Brennender_Berg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου