Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Hugo Boss: απολογείται για το ναζιστικό παρελθόν του


 Τις σχέσεις του γερμανικού οίκου μόδας με το Τρίτο Ράιχ αποκαλύπτει νέο βιβλίο. Σύμφωνα με το βιβλίο «Hugo Boss, 1924-1945», ο σχεδιαστής Ούγκο Μπος που δημιούργησε την ομώνυμη εταιρεία ρούχων το 1924 στην Μέτσινγκεν, μια μικρή πόλη νότια της Στουτγκάρδης -όπου και εξακολουθεί να έχει τη βάση της- δεν ήταν μόνο ο αγαπημένος μόδιστρος του Χίτλερ, αλλά είχε αναλάβει να προμηθεύει στολές στον στρατό των Ναζί.
  Μετά τον πόλεμο ο σχεδιαστής ισχυρίστηκε ότι είχε υποστηρίξει τον Χίτλερ για να σώσει την εταιρεία του και όχι γιατί πίστευε σε όσα πρέσβευε το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα, ωστόσο νέες ιστορικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι ήταν ταγμένος ιδεολογικά μαζί του.
 Το νέο αυτό βιβλίο δημοσιεύει στοιχεία που δείχνουν ότι κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου η εταιρεία χρησιμοποιούσε 140 Πολωνούς εργάτες οι οποίοι είχαν απαχθεί από την Γκεστάπο.  Στο εργοστάσιο ρούχων στη Μέτσινγκεν, στο Μπάντεν-Βίρτενμπεργκ, το εργατικό δυναμικό συμπλήρωναν και 40 Γάλλοι αιχμάλωτοι πολέμου οι οποίοι έφτιαχναν τις στολές της Βέρμαχτ. Μια από τις πρώτες συμβάσεις εργασίας του οίκου με την κυβέρνηση του Χίτλερ ήταν να κατασκευάζει τα καφέ πουκάμισα των Ναζί, ενώ μέχρι το 1938 η φίρμα δημιουργούσε τις στολές του στρατού αλλά και της παραστρατιωτικής οργάνωσης  Waffen SS. Από τον Απρίλιο του 1940, ο Ούγκο Μπος χρησιμοποιούσε στο εργοστάσιό του καταναγκαστική εργασία, κυρίως γυναικών. (συνέχεια)
 Πηγή: http://www.tovima.gr/flash/article/?aid=421136&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου